Verandering

Hoe vind je je passie?

Gepubliceerd: 9 februari 2023

Voor veel mensen kan het vinden van je drijfveer en ambitie een persoonlijke en soms lastige zoektocht zijn.

 

Voor de kunstenaar is het wel duidelijk: creëren op basis van een visie op je omgeving, op je materiaal of ander uitgangspunt met als resultaat Kunst maken!

Mijn belangrijkste drijfveer is de sociale en zorgvuldige interactie met mensen en hun passie. Niets is uitdagender dan een wezenlijke bijdrage te leveren aan hun succes. Maar… wat is die van jou?

 

No fire without a spark…

Ik heb wel enkele suggesties die je kunnen helpen bij het ontdekken van je passie:

Zelfreflectie: Neem de tijd om diep na te denken over je interesses, waarden en wat je echt gelukkig maakt (of heeft gemaakt!). Stel jezelf vragen zoals: Wat vind ik leuk om te doen? Waar ben ik gepassioneerd over? Wat geeft mij voldoening? Wat zijn mijn sterke punten? Dit soort zelfreflectie kan je helpen jezelf beter te leren kennen en inzicht te krijgen in wat je motiveert.

Experimenteer: Probeer nieuwe dingen uit en sta open voor verschillende ervaringen. Doe vrijwilligerswerk, volg cursussen, neem deel aan activiteiten die je nieuwsgierigheid wekken. Door nieuwe dingen te proberen, kun je ontdekken wat je leuk vindt en waar je talenten liggen.

Luister naar anderen: Vraag mensen in je omgeving om feedback over waar ze denken dat je goed in bent, wat ze bewonderen aan jou, en waarvan ze denken dat je gepassioneerd over bent. Soms hebben anderen een ander perspectief op onze sterke punten en interesses, wat kan helpen bij het identificeren van onze passie.

Wees geduldig: Het vinden van je passie is een proces dat tijd en geduld vergt. Het is normaal dat het ontdekken van je ware drijfveer en passie enige tijd kan duren. Sommige mensen vinden hun passie op jonge leeftijd, terwijl anderen er jaren over doen om het te ontdekken. Enkele komen, op weg naar hun pensioen, bijna als vanzelf uit bij wat hen passioneert. Het is een individuele reis.

Wees niet ontmoedigd als het niet meteen lukt. Blijf openstaan voor nieuwe ervaringen en blijf jezelf verkennen. Enige moed om af te wijken van gebaande (ingesleten?) paden is wel een vereiste, natuurlijk.

Zet door en neem actie: Een passie vinden is één ding, maar het vereist ook inzet en actie om het te ontwikkelen. Zodra je een idee hebt van wat je passie zou kunnen zijn, zet dan stappen om er meer over te leren en er actief mee aan de slag te gaan. Neem kleine stappen en blijf leren en groeien op je pad naar het volgen van je passie.

Onthoud dat het vinden van je drijfveer en passie een uniek proces is. Het is belangrijk om trouw te blijven aan jezelf en te streven naar iets dat je intrinsiek motiveert en voldoening geeft.

 

Kan iedereen dit?

Ja, ik ben ervan overtuigd dat in principe iedereen de mogelijkheid heeft om erachter te komen wat je werkelijk inspireert en motiveert. Het is een proces van zelfontdekking dat voor iedereen anders kan zijn, maar iedereen heeft de potentie om zijn of haar passie te vinden.

Sommige factoren, zoals persoonlijke omstandigheden of externe beperkingen, kunnen het proces van het vinden van je passie bemoeilijken. Maar zelfs in dergelijke situaties is het nog steeds mogelijk om je interesses en voldoening na te streven, zij het op een andere schaal of in aangepaste vorm. Het belangrijkste is om open te staan voor zelfontdekking, nieuwsgierig te zijn en bereid te zijn om nieuwe dingen uit te proberen. Door deze mindset aan te nemen en actief te zoeken naar wat je motiveert en voldoening geeft, vergroot je je kansen om je drijfveer en passie te vinden.

 

Veel mensen leven bij de dag.

Het leven bij de dag kan een geldige aanpak zijn, maar als je een diepere voldoening en vervulling zoekt, kan het de moeite waard zijn om de tijd te nemen om je passie te verkennen en na te streven. Het ontdekken van je passie kan leiden tot een meer betekenisvol en bevredigend leven.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen zich niet bewust zijn van hun diepe passies en drijfveren.

In onze drukke en veeleisende wereld nemen veel mensen niet genoeg tijd voor zelfreflectie. Ze zijn misschien constant bezig met hun dagelijkse verplichtingen en hebben geen rustige momenten om na te denken over wat hen werkelijk inspireert en motiveert.

Daarnaast worden sommigen beïnvloed door externe factoren, zoals de verwachtingen van familie, vrienden of de samenleving. Ze kunnen worden geleid door wat anderen van hen verwachten of wat als sociaal wenselijk wordt beschouwd, in plaats van te luisteren naar hun eigen innerlijke verlangens en passies.

Ook angst voor verandering is vaak herkenbaar. Het nastreven van je passie kan betekenen dat je uit je comfortzone moet stappen en veranderingen moet doorvoeren in je leven. Dit kan eng zijn en daardoor terughoudend zijn om risico’s te nemen of de bekende weg te verlaten.

Uiteindelijk zijn er ook mensen die gewoonweg niet weten wat hen passioneert omdat ze niet genoeg verschillende ervaringen hebben gehad. Het kan moeilijk zijn om te ontdekken waar je passie ligt als je nog niet de gelegenheid hebt gehad om verschillende activiteiten, interesses en vakgebieden te verkennen.

 

Wat te doen…?

Het is nooit te laat is om je passie te vinden. Het vergt bewustzijn, zelfreflectie en het nemen van stappen om nieuwe ervaringen op te doen. En natuurlijk kan het nuttig zijn om hulp te zoeken bij loopbaanadviseurs, coaches of mentoren die je kunnen begeleiden bij dit proces van zelfontdekking.

“When you feel a peaceful joy, that’s when you are near the truth.” ― Rumi

Zin om eens te praten?

Mijn naam is André Roelofsen.
Ik ben creatief ondernemer met genoeg jaren aan ervaring.

Bellen of mailen is oké, elkaar ontmoeten werkt beter.